Besplatna dostava

za cijelu Hrvatsku

Besplatni testeri

uz svaku narudžbu

20,000 kupaca

kvaliteta, sigurnost, privatnost

Niske cijene

vrijedi za sve proizvode

Simetikon

    Simetikon

Primjena Simetikona u liječenju nadutosti i plinova

Simetikon je lijek koji se primjenjuje za ublažavanje tegoba povezanih s nadutosti i plinovima u probavnom sustavu. Ovaj aktivni sastojak djeluje u gastrointestinalnom traktu gdje smanjuje površinsku napetost mjehurića zraka, što olakšava njihovo spajanje i eliminiranje iz probavnog sustava. Također, simetikon sprečava formiranje novih mjehurića plina te time umanjuje osjećaj nelagode i nadutosti.

Često se koristi u liječenju stanja kao što su dispepsija, nadutost i plinovi uzrokovani različitim stanjima, uključujući sindrom iritabilnog crijeva ili nakon operativnih zahvata.

Lijek je dostupan u različitim oblicima, uključujući kapi, tablete i žvakaće gume, što omogućuje lako doziranje i primjenu u različitim situacijama. Pogodan je za odrasle i djecu, a zbog svog mehaničkog djelovanja na plinove i mjehuriće zraka u crijevima smatra se sigurnim za uporabu. Budući da simetikon ne ulazi u sistemsku cirkulaciju, već djeluje lokalno, vrlo je mali rizik od interakcija s drugim lijekovima.

Osim olakšavanja simptoma nadutosti, simetikon se često koristi i pripremi pacijenata za dijagnostičke preglede abdominalne regije, poput ultrazvuka, jer smanjenje plinova u crijevima može poboljšati vidljivost unutarnjih struktura. Primjena simetikona može značajno poboljšati kvalitetu života pojedinaca koji pate od povećane produkcije plinova i nadutosti, pridonoseći smanjenju neugodnih simptoma i povratku normalnim svakodnevnim aktivnostima.

Kako Simetikon djeluje na probavni sustav?

Simetikon je defoamer, odnosno sredstvo koje razgrađuje mjehuriće plina u probavnom sustavu. Njegovo djelovanje temelji se na smanjenju površinske napetosti mjehurića zraka unutar crijeva, što omogućuje njihovo lakše spajanje u veće mjehuriće. Kasnije se ti veći mjehurići plina mogu prirodnije i lakše eliminirati iz tijela putem eruktacije (podrigivanje) ili flatusa (ispustanje plinova).

Mehanizam djelovanja simetikona ne uključuje apsorpciju u krvotok, što znači da ostaje u crijevima tijekom cijelog procesa djelovanja. Ovo svojstvo također znači da simetikon ne utječe metabolički na tijelo, već isključivo fizikalno djeluje na plinove koji se nalaze u probavnom traktu.

Pomaže u smanjenju nelagode, osjećaja punoće i boli koja može biti posljedica prekomjerne količine plina ili zraka u probavnom sustavu.

Uz to, simetikon može imati korisnu ulogu u procesu probave jer pomaže u smanjenju smetnji koje plinovi mogu uzrokovati, poput grčeva ili distenzije trbuha. Njegova učinkovitost učinila ga je standardnim izborom u liječenju probavnih smetnji povezanih s plinovima.

Simetikon je posebno koristan u situacijama kada je povećano formiranje plinova rezultat konzumiranja određenih namirnica ili pića, nepravilnog načina prehrane ili kao posljedica određenih probavnih poremećaja. Primjenjuje se i kod novorođenčadi i dojenčadi koja pate od kolika, pružajući olakšanje od bolova uzrokovanih plinovima. Budući da nema sistemskog učinka na tijelo, simetikon je smatran sigurnim za široku uporabu, čak i kod osjetljivih skupina poput djece i starijih osoba.

Mogući nuspojave i upozorenja pri upotrebi Simetikona

Kada govorimo o upotrebi simetikona, važno je istaknuti da se ovaj lijek generalno smatra sigurnim i da je incidencija nuspojava niska. Međutim, kao i kod svakog lijeka, postoji mogućnost pojave nuspojava kod nekih pojedinaca. Većina nuspojava koje se mogu povezati s uporabom simetikona su blage i uključuju probavne smetnje poput mučnine, proljeva ili zatvora.

Ipak, treba napomenuti da su ove reakcije rijetke, budući da simetikon ne ulazi u krvotok i djeluje isključivo unutar gastrointestinalnog trakta.

Upozorenja pri upotrebi simetikona odnose se prvenstveno na osobe koje imaju alergiju na ovaj aktivni sastojak ili na bilo koji drugi sastojak koji je prisutan u pripravku. Alergijske reakcije mogu uključivati osip, svrbež ili ozbiljnije reakcije poput otežanog disanja i anafilakse, iako su takvi slučajevi izuzetno rijetki. U slučaju bilo kakve neobične reakcije, preporučuje se prekid upotrebe simetikona i konzultacija s liječnikom.

Osim toga, preporuča se oprez kod korištenja simetikona kod pacijenata s intestinalnom opstrukcijom ili kod onih koji imaju teškoće s gutanjem, kao i kod pacijenata koji istodobno koriste drugu medicinsku terapiju, iako simetikon obično ne interagira s drugim lijekovima.

Važno je pročitati upute i slijediti preporučene doze koje su navedene na pakiranju ili koje je propisao zdravstveni radnik. Prekomjerna upotreba simetikona ne bi trebala uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme, ali uvijek postoji rizik od nepotrebnih komplikacija ako se lijek ne koristi prema uputama.

Uzimajući u obzir sve aspekte i moguće rizike, konzultacija s liječnikom prije početka uzimanja simetikona može biti korisna, posebice za osobe koje već imaju postojeće zdravstvene probleme ili su pod posebnim medicinskim tretmanima.

proizvoda u košarici:
Nema proizvoda u košarici

IZABRALI STE OVE PROIZVODE:

    POKLON: Za vas je dostava besplatna!

    Ukupan iznos narudžbe: