Besplatna dostava

za cijelu Hrvatsku

Besplatni testeri

uz svaku narudžbu

20,000 kupaca

kvaliteta, sigurnost, privatnost

Niske cijene

vrijedi za sve proizvode

Loperamid

    Loperamid

Loperamid kao lijek protiv proljeva: Upotreba i doziranje

Loperamid je aktivna tvar koja se često koristi za liječenje akutnog i kroničnog proljeva. Djeluje tako što usporava pokretljivost crijeva, što rezultira manjom učestalošću i povećanjem konzistencije stolice.

Upotreba ovog lijeka je posebno korisna kod proljeva neinfektivnog podrijetla, kao što su oni uzrokovani sindromom iritabilnog crijeva ili nakon kirurškog zahvata na crijevima.

Doziranje loperamida varira ovisno o dobi pacijenta i težini simptoma. Uobičajena početna doza za odrasle je 4 mg (obično dvije kapsule ili tablete), nakon čega slijedi 2 mg nakon svake neformirane stolice. Važno je napomenuti da dnevna doza ne bi trebala premašiti 16 mg.

Kod djece, doziranje se određuje na temelju tjelesne mase, i obično je manje nego kod odraslih. Ovaj lijek se ne preporučuje za djecu mlađu od dvije godine.

Uzimanje loperamida treba pratiti upute priložene uz lijek ili preporuke liječnika.

Prije početka uzimanja, važno je isključiti infektivne uzroke proljeva, jer loperamid može maskirati simptome i otežati dijagnozu. Kod dugotrajnog proljeva, važno je razmotriti i druge moguće uzroke te potražiti savjet zdravstvenog radnika.

Osim toga, hidratacija je ključna pri liječenju proljeva, pa se uz loperamid preporučuje i uzimanje adekvatnih količina tekućine kako bi se nadoknadili izgubljeni elektroliti i voda. U slučajevima umjerenog do teškog proljeva, može biti potrebno koristiti i oralne rehidracijske soli.

Pacijenti bi trebali izbjegavati vožnju ili upravljanje teškim strojevima dok ne saznaju kako loperamid utječe na njihove sposobnosti koncentracije i reagiranja, jer lijek može izazvati vrtoglavicu ili pospanost. Važno je također pratiti reakciju organizma na lijek i prijaviti liječniku bilo kakve neobične simptome ili nedostatak poboljšanja.

Mogući nuspojave i oprez pri uzimanju Loperamida

Iako loperamid učinkovito pomaže u kontroli proljeva, kao i svaki drugi lijek može imati nuspojave. Nuspojave mogu varirati od blagih do ozbiljnih, te je stoga potrebno biti svjestan potencijalnih rizika pri uzimanju ovog lijeka. Među čestim nuspojavama koje mogu nastupiti prilikom upotrebe loperamida spadaju umor, glavobolja, vrtoglavica ili zatvor. Rjeđe, ali moguće nuspojave uključuju mučninu, povraćanje, bolove u trbuhu ili nadutost.

Poseban oprez potreban je kod osoba koje imaju povijest bolesti jetre, budući da loperamid može dodatno opteretiti funkciju jetre.

Pacijenti koji pati od bolesti jetre trebali bi koristiti loperamid pod nadzorom liječnika i uz redovito praćenje stanja jetre.

Pored navedenog, treba biti oprezan i kod predoziranja. Uzimanje većih doza loperamida od preporučenih može dovesti do ozbiljnih kardiovaskularnih problema kao što su produljenje QT intervala, što može rezultirati teškim srčanim aritmijama. Stoga je izuzetno važno pridržavati se uputa o doziranju i ne prekoračiti maksimalnu dnevnu dozu.

Treba također biti svjestan da dugotrajna upotreba loperamida može dovesti do razvoja tolerancije na lijek, a u nekim slučajevima i do fizičke ovisnosti. Ako se proljev nastavi i nakon dva dana korištenja loperamida, potrebno je prekinuti s njegovim uzimanjem i ponovno se obratiti liječniku radi procjene stanja i daljnjih uputa.

S obzirom na mogućnost nuspojava, preporuča se da pacijenti pažljivo prate svoje tjelesne reakcije tijekom uzimanja loperamida i obavijeste zdravstvenog djelatnika ukoliko dođe do bilo kakvih neželjenih ili neočekivanih promjena. Samoliječenje bez prethodnog savjetovanja s liječnikom nije preporučljivo, posebice kod osoba s postojećim zdravstvenim problemima ili onih koji već uzimaju druge lijekove.

Interakcije Loperamida s drugim lijekovima i supstancama

Loperamid može stupiti u interakciju s različitim lijekovima i supstancama, što može utjecati na njegovu učinkovitost ili povećati rizik od nuspojava. Stoga je od ključne važnosti obavijestiti liječnika o svim lijekovima i dodacima prehrani koje osoba trenutno uzima, prije početka terapije loperamidom. Posebnu pozornost treba obratiti na lijekove koji također usporavaju crijevnu peristaltiku jer kombinacija s loperamidom može dovesti do ozbiljnog zatvora ili čak paralitičkog ileusa.

Lijekovi iz skupine inhibitora CYP450 enzima, kao što su ketokonazol, eritromicin, kinidin i drugi, mogu povećati koncentraciju loperamida u krvi, povećavajući time rizik od nuspojava, uključujući kardiovaskularne probleme. Također, loperamid može pojačati učinke drugih lijekova koji smanjuju budnost, poput sedativa, benzodiazepina, hipnotika ili alkohola, što može dovesti do prekomjerne sedacije ili respiratorne depresije.

Antiretrovirusni lijekovi i neki lijekovi za liječenje raka također mogu interagirati s loperamidom, što zahtijeva poseban oprez kod pacijenata koji su na ovakvim terapijama.

S druge strane, neki lijekovi mogu smanjiti apsorpciju i učinkovitost loperamida, kao što su neki antibiotici i crijevni adsorbenti (npr. aktivirani ugljen).

Svaka sumnja na interakciju trebala bi biti razlog za konzultacije s liječnikom ili farmaceutom. Oni mogu dati najbolji savjet o tome kako sigurno kombinirati loperamid s drugim lijekovima i supstancama, te kada je potrebno prilagoditi doziranje ili pratiti potencijalne interakcije. Upravljanje interakcijama je bitan dio terapije kako bi se osigurala ne samo učinkovitost samog loperamida, već i sigurnost pacijenta tijekom liječenja.

proizvoda u košarici:
Nema proizvoda u košarici

IZABRALI STE OVE PROIZVODE:

POKLON: Za vas je dostava besplatna!

Ukupan iznos narudžbe: