Besplatna dostava

za cijelu Hrvatsku

Besplatni testeri

uz svaku narudžbu

20,000 kupaca

kvaliteta, sigurnost, privatnost

Niske cijene

vrijedi za sve proizvode

Prazikvantel

    Prazikvantel

Primjena Prazikvantela u liječenju parazitskih infekcija

Prazikvantel je anthelmintik, odnosno lijek koji se koristi za liječenje infekcija uzrokovanih parazitskim crvima, posebno onih iz grupe trematoda (metilja) i nekih cestoda (trakača). Jedna od najznačajnijih primjena ovog lijeka je u borbi protiv schistosomijaze, poznate i kao bilharzioza, koja je uzrokovana parazitima iz roda Schistosoma. Osim toga, prazikvantel se koristi i za liječenje infekcija uzrokovanih jetrenim, plućnim i crijevnim metiljima, kao što su Clonorchis sinensis, Opisthorchis viverrini i Paragonimus spp.

Prazikvantel se obično primjenjuje oralno, i to u obliku tableta.

Njegov raspored doziranja ovisi o vrsti i težini infekcije, težeći pritom maksimalnoj efikasnosti uz minimalno opterećenje za pacijenta. Učinkovitost lijeka posljedica je njegove sposobnosti brzog prodiranja kroz kutikulu parazita, što dovodi do paralize i smrti parazita.

Kao i svaki lijek, i prazikvantel ima svoje specifičnosti kada je riječ o doziranju za djecu, odrasle i posebne populacijske skupine kao što su trudnice. Ponekad se primjenjuje u kombinaciji s drugim lijekovima kako bi se pojačao terapeutski učinak ili proširio spektar djelovanja na različite vrste parazita.

U globalnom kontekstu, prazikvantel je ključan lijek u naporima Svjetske zdravstvene organizacije za kontrolu i eliminaciju schistosomijaze i drugih parazitskih bolesti kao velikog javnozdravstvenog problema, osobito u područjima s lošim sanitarnim uvjetima i gdje je prisutna kontaminirana voda. Osim terapeutske primjene, prazikvantel ima važnu ulogu i u preventivnim programima masovne dewormacije, koji su se pokazali iznimno učinkoviti u smanjenju prevalencije i intenziteta infekcija parazitskim crvima u endemskim područjima.

Mehanizam djelovanja Prazikvantela na parazitske crve

Mehanizam djelovanja prazikvantela temelji se na njegovoj sposobnosti narušavanja funkcije membrana parazitskih crva. Ovaj lijek djeluje selektivno i vrlo učinkovito na parazite, jer uzrokuje brzo povećanje propusnosti staničnih membrana za kalcijeve ione. Kada prazikvantel uđe u tijelo parazita, dolazi do masovnog ulaska kalcija u parazitske stanice, što izaziva kontrakciju mišića i paralizu parazita. Kao rezultat, paraziti gube sposobnost održavanja svoje pozicije unutar domaćina te se izbacuju iz tijela domaćina prirodnom peristaltikom crijeva.

Osim toga, prazikvantel djeluje i na oštećenje integriteta površinskog sloja parazita – tegumenta.

Tegument je kompleksni vanjski sloj koji štiti parazita od imunološkog sustava domaćina i omogućuje mu apsorpciju hranjivih tvari. Kada je tegument oštećen, parazit postaje ranjiv na napade imunološkog sustava domaćina.

Zanimljivo je da prazikvantel ima širok spektar djelovanja i visoku efikasnost ne samo na odrasle jedinke parazita, već i na njihove larve. Međutim, neki stadiji parazita, kao što su jaja i neki larvalni oblici, mogu biti otporniji na djelovanje ovog lijeka. Upravo zbog toga se prazikvantel često koristi u kombinaciji s drugim lijekovima ili se primjenjuje u više doza kako bi se osigurala maksimalna učinkovitost terapije.

Zahvaljujući svom specifičnom mehanizmu djelovanja, prazikvantel je postao nezamjenjiv u modernom liječenju parazitarnih bolesti, pružajući brzo olakšanje od simptoma i efikasno uklanjanje parazita iz organizma. Ovaj mehanizam također objašnjava visoku sigurnost lijeka za ljudski organizam, s obzirom na to da ljudske stanice nemaju sličnu osjetljivost na djelovanje prazikvantela kao stanice parazita.

Nuspojave i kontraindikacije pri upotrebi Prazikvantela

Iako se prazikvantel smatra sigurnim i učinkovitim lijekom u liječenju parazitskih infekcija, kao i svaki lijek, može imati nuspojave. Većina nuspojava koje se javljaju tijekom terapije prazikvantelom su blage do umjerene i obično kratkotrajne. Među njima su mučnina, povraćanje, glavobolja, vrtoglavica i abdominalni bol. U nekim slučajevima, pacijenti mogu doživjeti umor, pospanost ili kožne reakcije, poput urtikarije. Te nuspojave najčešće se javljaju uslijed oslobađanja velike količine antigena parazita koji umiru i ne predstavljaju dugoročni rizik za zdravlje.

Unatoč relativnoj sigurnosti, postoje određene kontraindikacije za upotrebu prazikvantela.

Lijek se ne preporučuje osobama s preosjetljivošću na prazikvantel ili bilo koju pomoćnu supstancu prisutnu u lijeku. Također, treba biti oprezan prilikom propisivanja lijeka pacijentima s oštećenom funkcijom jetre, budući da se prazikvantel metabolizira u jetri. U trudnoći, prazikvantel se propisuje samo ako je očekivana korist veća od potencijalnog rizika za fetus, posebice u prvom tromjesečju.

Dok se terapija prazikvantelom provodi, treba izbjegavati konzumaciju alkohola jer to može pojačati neke nuspojave. Također, postoje interakcije s određenim lijekovima koje mogu promijeniti učinkovitost prazikvantela, pa je važno obavijestiti liječnika o svim lijekovima i dodacima prehrani koje pacijent uzima.

Prije početka terapije, potrebno je provesti detaljnu anamnezu i, ako je potrebno, prilagoditi doziranje kako bi se smanjio rizik od nuspojava i povećala sigurnost pacijenta. Nuspojave i kontraindikacije su važan aspekt prilikom propisivanja i uzimanja prazikvantela, i kao takve zahtijevaju pažljivo razmatranje od strane zdravstvenih profesionalaca kako bi se osigurala najbolja moguća skrb za pacijenta.

proizvoda u košarici:
Nema proizvoda u košarici

IZABRALI STE OVE PROIZVODE:

POKLON: Za vas je dostava besplatna!

Ukupan iznos narudžbe: