Besplatna dostava

za cijelu Hrvatsku

Besplatni testeri

uz svaku narudžbu

20,000 kupaca

kvaliteta, sigurnost, privatnost

Niske cijene

vrijedi za sve proizvode

Filgrastim

    Filgrastim

Primjena Filgrastima u liječenju neutropenije

Filgrastim je rekombinantni oblik faktora stimulacije kolonija granulocita (G-CSF), koji se koristi u medicini s ciljem stimulacije proizvodnje bijelih krvnih stanica, posebno neutrofila. Neutropenija je stanje karakterizirano abnormalno niskom razinom neutrofila, vrste bijelih krvnih stanica koje su ključne u obrani organizma od infekcija. Uobičajeno se javlja kao posljedica kemoterapije ili radioterapije, koja uništava ne samo maligne stanice, već i brzo dijeleće stanice koje su odgovorne za proizvodnju krvi, uključujući i neutrofile.

Filgrastim se koristi za smanjenje trajanja i ozbiljnosti neutropenije u bolesnika koji primaju kemoterapiju, što rezultira smanjenjem broja hospitalizacija i potrebe za antibioticima zbog infekcija.

Lijek se primjenjuje putem injekcija, obično nakon završetka ciklusa kemoterapije, kako bi se potaknuo brži oporavak broja neutrofila. Također se koristi za mobilizaciju hematopoetskih matičnih stanica iz koštane srži u perifernu krv, što se može koristiti za transplantaciju kod određenih vrsta karcinoma i drugih bolesti.

Filgrastim je postao neophodan dio protokola liječenja u onkologiji, ali i u drugim područjima gdje je potrebno ubrzati oporavak ili povećati broj neutrofila, kao što su teški slučajevi kongenitalne neutropenije ili u liječenju bolesnika s HIV-om. Njegova primjena je posebno značajna jer omogućava da se kemoterapijski ciklusi provode prema predviđenom rasporedu, minimizirajući rizik od odgađanja ili smanjenja doze zbog neutropenije, čime se maksimizira učinkovitost liječenja malignih bolesti.

Mogući nuspojave i upozorenja pri korištenju Filgrastima

Iako je Filgrastim uvelike koristan u upravljanju neutropenijom, njegova upotreba nije bez mogućih nuspojava. Pacijenti koji primaju ovaj lijek mogu iskusiti različite neželjene reakcije, koje variraju od blagih do ozbiljnih. Jedna od češćih nuspojava je bol u kostima ili mišićima, što je posljedica stimulacije koštane srži da proizvodi veći broj bijelih krvnih stanica. Osim toga, mogu se javiti i glavobolje, mučnina, bolovi u prsima, umor, te promjene u laboratorijskim nalazima, kao što su povišene razine mokraćne kiseline, laktat dehidrogenaze te alkalne fosfataze.

U rijetkim slučajevima, Filgrastim može izazvati ozbiljnije nuspojave poput plućnog infiltrata ili sindroma akutne respiratorne insuficijencije, što može zahtijevati hitnu medicinsku intervenciju.

Također, postoji rizik od splenomegalije, odnosno povećanja slezene, koje može dovesti do njezina puknuća. Zbog toga je važno redovito pratiti veličinu slezene kod pacijenata koji se liječe Filgrastimom.

Pacijenti bi trebali biti pažljivo nadgledani za bilo kakve znakove i simptome nuspojava, osobito tijekom prvih nekoliko dana liječenja. Također, treba upozoriti pacijente da odmah obavijeste svog liječnika u slučaju pojave bilo kakvih neobičnih simptoma ili pogoršanja općeg stanja. Uz to, Filgrastim može izazvati alergijske reakcije, koje mogu varirati od blagih osipa pa sve do anafilaksije, što zahtijeva hitno prekidanje davanja lijeka i primjenu odgovarajuće medicinske skrbi.

Kod upotrebe Filgrastima, važno je provoditi redovite laboratorijske testove kako bi se pravilno nadzirale krvne stanice i spriječile potencijalno opasne situacije. Liječnici bi trebali detaljno informirati pacijente o svim potencijalnim rizicima povezanim s terapijom i učinkovito upravljati nuspojavama kako bi se osigurala optimalna sigurnost pacijenta i učinkovitost liječenja.

Razvoj i farmakološka svojstva Filgrastima

Razvoj Filgrastima predstavlja značajan napredak u biotehnologiji i farmakologiji. Ovaj lijek je sintetiziran kako bi imitirao prirodno djelovanje tjelesnog proteina poznatog kao faktor stimulacije kolonija granulocita (G-CSF), koji igra ključnu ulogu u regulaciji proizvodnje i otpuštanja neutrofila iz koštane srži. Filgrastim je bio prvi rekombinantni G-CSF dostupan u kliničkoj praksi, razvijen korištenjem tehnologije rekombinantne DNA, što mu omogućava da se proizvodi u velikim količinama i s visokim stupnjem čistoće.

Farmakološka svojstva Filgrastima temelje se na njegovoj sposobnosti da se veže za specifične receptore na površini neutrofila, što dovodi do aktivacije intracelularnih signalnih putova koji stimuliraju proliferaciju, diferencijaciju i preživljavanje neutrofila.

Rezultat je brzo i učinkovito povećanje broja funkcionalnih neutrofila u perifernoj krvi, što je od ključne važnosti za pacijente s neutropenijom, pogotovo onima koji se podvrgavaju intenzivnoj kemoterapiji.

Osim terapijske primjene u liječenju neutropenije, Filgrastim se koristi i u postupku prikupljanja matičnih stanica za transplantaciju, gdje djeluje kao agent koji potiče migraciju matičnih stanica iz koštane srži u krvotok. Takva primjena omogućava prikupljanje većeg broja stanica potrebnih za transplantaciju, što može biti presudno u liječenju različitih hematoloških maligniteta i drugih teških bolesti.

U razmatranju farmakoloških svojstava, važno je istaknuti i farmakokinetički profil Filgrastima, koji je karakteriziran brzim raspodjelom u tijelu i eliminacijom uglavnom putem bubrega. Zbog toga se doziranje Filgrastima mora pažljivo prilagoditi prema funkciji bubrega pacijenta, a poseban oprez potreban je u bolesnika s postojećim bubrežnim problemima.

Razvoj Filgrastima također je otvorio vrata daljnjim istraživanjima i razvoju novih bioloških lijekova, uključujući biosimilare, koji nude sličnu terapijsku učinkovitost uz potencijalno niže troškove za zdravstvene sustave. Njegova kontinuirana uloga u liječenju i upravljanju neutropenijom potvrđuje važnost ovog lijeka u modernoj medicini.

proizvoda u košarici:
Nema proizvoda u košarici

IZABRALI STE OVE PROIZVODE:

POKLON: Za vas je dostava besplatna!

Ukupan iznos narudžbe: