Besplatna dostava

za cijelu Hrvatsku

Besplatni testeri

uz svaku narudžbu

20,000 kupaca

kvaliteta, sigurnost, privatnost

Niske cijene

vrijedi za sve proizvode

Aciklovir

    Aciklovir

Mehanizam djelovanja Aciklovira u liječenju virusnih infekcija

Aciklovir je antiviralni lijek koji se primarno koristi za liječenje infekcija izazvanih herpes simplex virusima (HSV) tipa 1 i 2, kao i varicella zoster virusom koji uzrokuje vodene kozice i herpes zoster (pojasevi). Njegov mehanizam djelovanja temelji se na selektivnoj inhibiciji virusne DNA sinteze, što je ključno za replikaciju virusa.

Kada se aciklovir unese u organizam, prvo ga je potrebno aktivirati. Aktivaciju ovog lijeka provodi virusna timidin kinaza, enzim koji je prisutan samo u inficiranim stanicama, što omogućuje selektivnost aciklovira. Nakon inicijalne fosforilacije aciklovira timidin kinazom, daljnje fosforilacije u tri-fosfatni oblik provode stanični enzimi.

Aciklovir tri-fosfat se potom inkorporira u virusnu DNA lanac koji se sintetizira, gdje djeluje kao lančani terminator. To znači da kada se jednom ugradi u DNA, onemogućava dodavanje sljedećih nukleotida, čime se prekida replikacija virusne DNA i ultimativno sprječava umnožavanje virusa u stanicama domaćina.

Učinkovitost aciklovira ogleda se u njegovoj sposobnosti da cilja samo viruse koji se umnožavaju, minimizirajući pri tome štetu na zdravim stanicama tijela. Samim time, aciklovir ima visok terapeutski indeks i smatra se jednim od prvih izbora u terapiji herpesvirusnih infekcija. Na taj način, korištenje aciklovira može značajno smanjiti trajanje i težinu simptoma izazvanih herpes virusima te pomoći u prevenciji širenja infekcije na druge osobe.

Primjena Aciklovira u terapiji herpes simplex virusa

U terapiji infekcija uzrokovanih herpes simplex virusima, aciklovir se koristi kao ključni lijek zbog svoje sposobnosti da ublaži simptome i ubrza proces ozdravljenja. Herpes simplex virus tip 1 (HSV-1) obično je povezan s oralnim herpesom, karakteriziranim pojavom mjehurića na usnama i u ustima, dok tip 2 (HSV-2) češće uzrokuje genitalne herpes infekcije. Bez obzira na lokaciju, infekcije herpes simplex virusom su kronične i sklone recidivima, čineći aciklovir važnim sredstvom za kontrolu simptoma.

Kada se pojave simptomi herpesa, rana primjena aciklovira može značajno smanjiti intenzitet bolova, smanjiti vrijeme zarastanja lezija te pomoći u sprječavanju širenja virusa na okolno tkivo i druge osobe. Liječenje se obično započinje oralnom ili intravenskom primjenom lijeka, ovisno o težini i mjestu infekcije, te se može koristiti i u obliku kreme za topičku primjenu na zahvaćena područja.

Za pacijente koji imaju česte recidive herpesa, aciklovir se također može koristiti kao preventivna mjera, u svrhu smanjenja učestalosti izbijanja simptoma.

Ova supresivna terapija, koja uključuje redovitu dnevnu primjenu lijeka, može značajno poboljšati kvalitetu života osoba koje pate od čestih recidiva herpesa.

Liječenje aciklovirom je posebice važno za imunokompromitirane osobe i pacijente s HIV-om, kod kojih herpes simplex virus može uzrokovati ozbiljne komplikacije. U takvim slučajevima, pravovremena i adekvatna doza aciklovira može biti ključna u suzbijanju virusne aktivnosti i očuvanju zdravlja pacijenata. Svojom dokazanom učinkovitošću, aciklovir zauzima nezamjenjivo mjesto u antiviralnoj terapiji herpesa i predstavlja standardnu komponentu u liječenju ovih persistentnih virusnih infekcija.

Mogući nuspojave i kontraindikacije pri upotrebi Aciklovira

Iako je aciklovir općenito dobro podnošljiv lijek, njegova uporaba može dovesti do niza nuspojava koje se kreću od blagih do težih, ovisno o pojedincu i načinu primjene. Blaže nuspojave uključuju simptome poput mučnine, povraćanja, proljeva i glavobolje. U nekim slučajevima može doći i do privremenih kožnih reakcija, kao što su svrbež i crvenilo na mjestu primjene lijeka, osobito kada se koriste topički oblici aciklovira u obliku kreme.

S druge strane, teže nuspojave su rjeđe, ali mogu uključivati probleme s bubrezima, posebice kod pacijenata koji su na visokim dozama intravenskog aciklovira ili imaju prethodno postojeće bubrežne poteškoće.

U takvim slučajevima, potrebno je pažljivo pratiti bubrežnu funkciju i prilagoditi dozu lijeka. Također, kod nekih je zabilježena neurološka simptomatologija, kao što su zbunjenost, halucinacije ili drhtavica, koja zahtijeva promptno obraćanje liječniku.

Kontraindikacije za upotrebu aciklovira uključuju preosjetljivost ili alergijsku reakciju na sam lijek ili njegove sastojke. Zbog mogućeg prelaska aciklovira u majčino mlijeko, potrebno je oprezno pristupiti primjeni kod dojilja, kao i kod trudnica, gdje se koristi samo ako potencijalna korist opravdava potencijalni rizik za fetus. Uvijek je preporučljivo prije početka terapije aciklovirom konzultirati se s liječnikom i detaljno raspraviti sve moguće rizike i koristi, kao i postojeće kronične bolesti ili uzimanje drugih lijekova, koje mogu interreagirati s aciklovirom te utjecati na njegovu sigurnost i učinkovitost.

proizvoda u košarici:
Nema proizvoda u košarici

IZABRALI STE OVE PROIZVODE:

POKLON: Za vas je dostava besplatna!

Ukupan iznos narudžbe: