Besplatna dostava

za cijelu Hrvatsku

Besplatni testeri

uz svaku narudžbu

20,000 kupaca

kvaliteta, sigurnost, privatnost

Niske cijene

vrijedi za sve proizvode

Furosemid

    Furosemid

Mehanizam djelovanja furosemida na bubrege

Furosemid je moćan diuretik poznat po svojoj sposobnosti da značajno poveća izlučivanje natrija i vode iz organizma. Mehanizam djelovanja furosemida na bubrege zasniva se na inhibiciji Na-K-2Cl simportera u debljem uspinjućem kraku Henleove petlje. Ovaj transporter je ključan za reapsorpciju natrija, kalija i klora iz primarnog urina u intersticijalno tkivo bubrežne medule, što doprinosi stvaranju koncentriranog urina.

Furosemid se veže na Cl- mjesto transportera i time sprječava reapsorpciju natrijevih iona u ovom segmentu nefrona, što dovodi do povećanja osmolalnosti urina i diureze, odnosno povećanog izlučivanja urina.

Osim izlučivanja natrija, izlučivanje vode se također povećava jer smanjenje reapsorpcije natrija inhibira pasivnu reapsorpciju vode u Henleovoj petlji i distalnim dijelovima tubula, što dovodi do veće diureze.

Zbog svog učinka na izlučivanje elektrolita, furosemid također dovodi do promjena u elektrolitnom balansu, što može rezultirati hipokalemijom i hiponatremijom. Ovaj lijek također stimulira izlučivanje kalcija i magnezija, što može dovesti do njihove nedostatnosti u organizmu. Jedinstvenost furosemida leži u njegovoj brzini djelovanja i moćnom diuretičkom učinku, zbog čega ga se često naziva “visoko staklenim diuretikom”.

S obzirom na navedeni mehanizam djelovanja, furosemid se primjenjuje u situacijama gdje je potrebno brzo ukloniti višak tekućine iz tijela, kao što su različiti oblici edema ili stanja poput akutnog plućnog edema, gdje se brza diureza može smatrati životno spašavajućom. Osim toga, lijek se koristi u liječenju hipertenzije, budući da smanjenje volumena tekućine u tijelu može dovesti do sniženja krvnog tlaka. Pri tome je važno pratiti elektrolitni status pacijenta i pravilno upravljati bilo kakvim elektrolitskim neravnotežama koje se mogu pojaviti uslijed liječenja furosemidom.

Primjena furosemida u liječenju edema

Primjena furosemida u liječenju edema je široko rasprostranjena zbog njegove izražene diuretičke aktivnosti. Edem je patološko stanje koje se karakterizira abnormalnom akumulacijom tekućine u intersticijskom prostoru tkiva, što može biti rezultat različitih bolesti kao što su zatajenje srca, ciroza jetre ili bubrežne bolesti. U liječenju ovih stanja furosemid se koristi kako bi se potaknulo uklanjanje viška tekućine iz tijela, čime se ublažavaju simptomi kao što su oticanje nogu, trbuha ili pluća.

Furosemid djeluje tako što brzo smanjuje volumen tekućine u cirkulaciji, olakšavajući time rad srca i smanjujući pritisak na krvne žile. To dovodi do smanjenja simptoma poput dispnee, tj.

otežanog disanja, koje je često povezano s kongestivnim zatajenjem srca. Kako bi se postigao željeni učinak, doziranje furosemida mora biti pažljivo prilagođeno individualnim potrebama pacijenta, uzimajući u obzir kako njegovu ukupnu kliničku sliku, tako i odgovor na terapiju.

Pored toga, u liječenju edema, vrlo je važno pratiti i potencijalne promjene u elektrolitnom balansu koje mogu nastati kao rezultat diuretičkog učinka furosemida. Prema potrebi, mogu se propisati suplementi kalija ili drugi lijekovi kako bi se ispravili ili prevenirali elektrolitski disbalansi. Kontinuirano praćenje funkcije bubrega također je neophodno tijekom terapije ovim diuretikom, budući da se s njegovom uporabom mogu pojaviti i promjene u bubrežnoj funkciji.

Krajnji cilj primjene furosemida u liječenju edema je poboljšanje kvalitete života pacijenata smanjenjem simptoma povezanih s akumulacijom suvišne tekućine, uz istovremeno minimiziranje rizika od nuspojava i održavanje optimalne ravnoteže elektrolita u organizmu.

Moguće nuspojave i interakcije furosemida s drugim lijekovima

Iako je furosemid izuzetno koristan u liječenju različitih stanja povezanih s zadržavanjem tekućine, njegova upotreba može biti povezana s različitim nuspojavama i interakcijama s drugim lijekovima. Nuspojave furosemida mogu uključivati dehidraciju i poremećaje elektrolitske ravnoteže, kao što su hipokalemija (nizak nivo kalija u krvi), hiponatremija (nizak nivo natrija u krvi), hipomagnezemija (nizak nivo magnezija u krvi) i hipokalcemija (nizak nivo kalcija u krvi). Osim toga, mogu se javiti i drugi neželjeni efekti kao što su vrtoglavica, glavobolja, mučnina, tinitus i u rijetkim slučajevima gubitak sluha.

Interakcije furosemida s drugim lijekovima također su važan aspekt u njegovoj primjeni. Kombinacija s lijekovima koji mogu dodatno sniziti razinu kalija u krvi, kao što su kortikosteroidi ili neki drugi diuretici (tiazidni diuretici), može povećati rizik od hipokalemije.

Istovremena primjena s antihipertenzivima može pojačati hipotenzivni učinak, što zahtijeva pažljivo titriranje doze kako bi se izbjegao prekomjerni pad krvnog tlaka.

Pacijenti koji uzimaju digitalis ili lijekove za srce moraju biti pod posebnim nadzorom, jer hipokalemija može pojačati toksičnost digitalisa. Također, furosemid može izazvati povećanu osjetljivost na određene antibiotike, poput aminoglikozida, i time povećati rizik od oto- i nefrotoksičnosti. Zbog toga je važno da se pri propisivanju furosemida u obzir uzmu svi drugi lijekovi koje pacijent uzima, kako bi se pravilno procijenila mogućnost interakcija.

Kod dugotrajne primjene furosemida preporučuje se redovito praćenje funkcije bubrega i ravnoteže elektrolita, a pacijenti trebaju biti obaviješteni o mogućim simptomima nuspojava i potrebi za obavještavanjem liječnika u slučaju njihove pojave. Upravljanje nuspojavama i interakcijama ključno je za sigurnu i učinkovitu upotrebu furosemida u terapijske svrhe.

proizvoda u košarici:
Nema proizvoda u košarici

IZABRALI STE OVE PROIZVODE:

POKLON: Za vas je dostava besplatna!

Ukupan iznos narudžbe: